Facebook Video - Susanne Vedvik

Facebookvideo – 6 tips for å lykkes

Hvorfor bør vi lage en videopost på Facebook? Kvadratisk Facebook video er vel det som gjelder nå? Jeg har hørt at ingen ser video på Facebook med lyd og må vi tekste filmene på Facebook?

Spørsmålene ovenfor er noen av de som gjentar seg oftest i de Facebook-diskusjonene jeg deltar i, både privat og på jobb. Det er vanskelig å bli klok på Facebook, og når man endelig har satt seg inn i algoritmene – kommer det en endring. Etter flere inspirerende frokostseminarer og diskusjoner om Facebook og video ønsker jeg å få noen av mine lærdommer ned på papiret. Dette er ikke en fasit, se på det som en veiledning og husk å teste alt du gjør – det blir man også klokere av.

1. Bruk vertikalt format

Kvadratisk film på Facebook ble plutselig populært over natten da formatet utnyttet bildeflaten bedre og passet både på Instagram og Facebook. I dag derimot er det helst stående format brukerne ønsker og hva med lyd?

 • Vertikale videoer har 90 % høyere “completion rate” sammenlignet med kvadratiske (1:1) videoer.
 • Mindre enn 30 % av brukerne som eksponeres for videoen er villig til å snu telefonen, derfor bør man bruke vertikale videoer. Det skal likevel sies at det kvadratisk formatet (1:1) er bedre enn horisontalt format.
 • Det er 10 ganger større engasjement på livesendinger og folk ser 3 ganger lenger på en livesending enn en vanlig video, kanskje dette er et format å teste?

2. Bruk både lyd og tekst

 • Flere og flere ser videoer med lyden på, dette tallet er overraskende nok stigende, selv om fremdeles 85 % ser den uten lyd – derfor er det viktig å tekste filmen om man må ha på lyd for å få med seg budskapet.

Man kan formidle mye på kort tid, så lenge man gjør det riktig.

3. Bruk under 3 sekunder på å fange oppmerksomheten

Vi er hele tiden i utvikling og vi ønsker at ting skal gå raskere, dette gjelder også Facebookvideoer. I år 2000 hadde mennesket en konsentrasjonsevne på 12 sekunder, i 2013 hadde denne evnen sunket helt ned i 8 sekunder. Og en gullfisk – vel, den har 9 sekunder.

 • Den idelle lengden på en Facebookvideo er på 3-10 sekunder, klarer man å fortelle en hel historie på så kort tid? Ja, og nedenfor er et godt og litt vondt eksempel:
 • Det skal sies at lenger filmer også fungerer på Facebook, hvor lang video man skal bruke avhenger av budskap, avsender og målet med videoen. Men husk å fange oppmerksomheten innen de tre første sekundene.
 • Kort fortalt, man kan formidle mye på kort tid, så lenge man gjør det riktig. Mennesker i dag har en lesehastighet på 300 ord i minuttet, men vi klarer faktisk å prosessere opp til 500 ord i minuttet.

4. Bruk algoritmene for å skape rekkevidde

Facebook-algoritmen eller formlene som bestemmer hva man ser i nyhetsstrømmen på Facebook inneholder noen elementer det kan være verdt å vite litt om. Når en bruker har sett 95 % av filmen telles dette som en fullført visning og Facebook vil “booste” videoer som har et høyt antall fullførte videovisninger, da dette kan være et kvalitetstegn. Så hvordan kan man få folk til å se minst 95 % av videoen din og hva annet kan gi deg en gratis “boost”?

 • Ha en “hemmelig ingrediens” som du ikke avslører før på slutten av filmen
 • Hold en konkurranse hvor man ser premien først og vent helt til slutten av filmen før man avslører hvordan man må gå frem for å vinne.
 • Oppfordre til tagging: “Tagg en venn som.. aldri hadde turt dette, burde lære seg dette, vil kjenne seg igjen i denne, fortjener denne” og så videre. Jo mer engasjement du skaper i form av kommentarer jo større rekkevidde vil du få.

.. ser de minst 95 % av videoen?

5. Bruk grafikk for å skape større rekkevidde

 • Ser de filmen med lyd? For å få folk til å skru på lyden kan man rett og slett bare ha grafikk i videoen som sier “skru på lyden” eller vise et volum-ikon.
 • Ser de filmen i fullskjerm? Dette telles utrolig nok som engasjement og man kan oppnå det ved å skrive i teksten over filmen: Denne fungerer best i fullskjerm.
 • Og ikke minst, nok en gang.. ser de minst 95 % av videoen?

6. Bruk allerede eksisterende data for å målrette

Avslutningsvis har jeg lyst til å slenge på en liten setning som viser at det er viktig at videoen er relevant for målgruppen som ser den.

 • Hele 80% av Millennials-generasjonen forventer at annonsene de ser på mobilen er skreddersydd til lokasjon, atferd og interesser.

Den negative effekten av å ikke skreddersy budskap til målgruppene på Facebook, og dette gjelder alle, er at man svekker merkevaren, færre ønsker å se annonsene og i verste fall kan man miste både eksisterende og potensielle kunder.

Hva synes du er mest utfordrende på Facebook? Har jeg glemt noe eller har du noen gode tips? Gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet nedenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *